Referentna kamatna stopa zadržana na istom nivou

Bez autora
Mar 13 2013

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na jučerašnjoj sednici odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11,75 posto. Izvršni odbor NBS procenjuje da postojeći stepen restriktivnosti monetarne politike obezbeđuje da se, u neizmenjenim okolnostima, inflacija vrati u ciljani okvir do kraja godine.To potvrđuju i niske mesečne stope inflacije, ostvarene u poslednja četiri meseca kao rezultat preduzetih mera monetarne politike, iako je međugodišnja stopa inflacije iznad cilja.

Referentna kamatna stopa zadržana na istom nivouIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na jučerašnjoj sednici odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11,75 posto.

Izvršni odbor NBS procenjuje da postojeći stepen restriktivnosti monetarne politike obezbeđuje da se, u neizmenjenim okolnostima, inflacija vrati u ciljani okvir do kraja godine. To potvrđuju i niske mesečne stope inflacije, ostvarene u poslednja četiri meseca kao rezultat preduzetih mera monetarne politike, iako je međugodišnja stopa inflacije iznad cilja.

Padu međugodišnje inflacije, po oceni Izvršnog odbora, doprineće i dosledno sprovođenje  programa fiskalne konsolidacije, postizanje dogovora sa MMF-om o aranžmanu iz predostrožnosti, očekivana stabilizacija cena poljoprivrednih proizvoda, kao i realizacija najavljenih korekcija regulisanih cena.

Do sada preduzete mere monetarne politike uvažavaju jačinu i karakter inflatornih pritisaka i pokazuju čvrstu opredeljenost da se inflacija vrati u ciljani okvir. Uz mere NBS, smanjenju inflacije doprineće i niska agregatna tražnja, postignuta stabilnost deviznog tržišta, iscrpljivanje efekata jednokratnih šokova poput poskupljenja hrane iz ranijeg perioda, kao i smanjeni pritisci na cene iz eksternog okruženja, ocenio je Izvršni odbor NBS. 

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 11. april 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik